Akár a háborúellenes kampány jelszavai is lehetnének, amiről most itt szó lesz, de hasonlóan fontos az egészségünk szempontjából, hogy hogyan lássunk el egy akut sérülést, ami épp a szemünk láttára történt, vagy amit mi magunk éltük át.

Amiért nem ajánlott a jegelés

Korábban már írtunk arról, hogy a jegelés már a múlté, letűnt a RICE (Rest Ice Compression Elevation) korszaka, ahogy azt még 10 éve, vagy korábban hangoztatták szakmai körökben.

A friss kutatások szerint a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt ha túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást.

Mi legyen az első lépés, amit valóban a gyógyulás felé teszünk meg?

Mostanában több akut sérüléssel volt dolgom a kezelések során, ezért utánaolvastam, hogy a mostani álláspont szerint mi a helytálló kezelés. Szeretném, ha a lehető legjobban tudnám támogatni a pácienseimet és nem javasolnék olyat, ami már idejét múlt, sőt mi több, már bebizonyították az ellentettjét.

MOVE, PEACE & LOVE

A legjobb, amit tehetünk sérülés esetén, hogy mielőbb visszatérünk a mozgáshoz. Ennek metódusát az alábbi mozaikszavak tömörítik magukba.
MOVE:

  • Movement, not rest. (mozgasd, ne pihentesd)
  • Options: offer other options for cross training. (használj többféle edzést)
  • Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills. (egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet)
  • Ease back to activity early for emotional strength. (hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass)

Egy másik megközelítés szerint 1–3 nap: PEACE

  • Protect (védd)
  • Elevate (polcold föl)
  • Avoid anti-inflammatory modalities (kerüld a gyulladáscsökkentőket)
  • Compress (használj kompressziót)
  • Educate (tanuld meg újra használni)

Az első napok után pedig: LOVE

  • Load (terheld)
  • Optimism (légy optimista)
  • Vascularisation (fokozd a vérkeringést)
  • Exercise (végezz edzést)

{BANNER}

Miért jobb így?

A lényeg, hogy mozgatni kell a sérült területet finoman és fokozatosan, lehetőleg a teljes mozgáspályán aktívan. Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt az esetleges bevérzés elkerülése végett. Cél az izom állapotát a lehető legjobban megtartani, mert az immobilitás miatt jelentősen leépül az izom, ami ahhoz vezet, hogy a vérellátása is gyérülni fog. Ennek következtében a metabolikus salakanyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás akadályozott, így a gyulladás elhúzódhat.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők (brace) használatát. Szintén lassítják a felépülést és lassabban alakul ki a megfelelő bizalom a testben.

Már a kezdeti szakaszban kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás (uszodák gyerekmedencéjében, nyílt vízen), úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb. A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el. 

Egyszerre fejlesszük az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet! Startból használhatjuk az összetett gyakorlatokat, mozgásokat. 

A szakemberek még fontosnak tartják, hogy a sérülés pillanata után egyből kezdjük el fejben “rehabilitálni” a pácienst. Bátorítsuk a mozgásra, támogassuk lelkileg, adjunk személyre szabott javaslatokat, hogy mit mozogjon. Azzal, hogy kezébe adunk megoldásokat, megnöveljük a páciens saját felelősségét a felépülésben és gyógyulás hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker.

A test a mozgás útján gyógyul! 

A jól bevált szlogent eddig is ismertük. Megfigyelések és kutatások az utóbbi években több oldalról is alátámasztották ezt a tényt, biztosak lehetünk az igazában!

Források