A belsőszervi panaszok viselkedése sokkal szeszélyesebb a mozgásszerviektől. Ha kificamodik a bokánk, nyugodtan tudomásul vesszük a fájdalmat, hiszen tudjuk, mi az oka. A belsőszervi tünetek viselkedése hullámzó, napról-napra változhat. Egyszer a gyomor fáj, máskor az alhas görcsöl. Egyik nap székrekedés, másik nap hasmenés. Ez a furcsa, kiszámíthatatlan viselkedés ijesztő, hisz józan ésszel nem magyarázható és aggodalmat szül. Még nehezíti a dolgunkat, hogy a felsorolt kellemetlenségek egyszer-egyszer egészséges testben is előfordulnak. Hol a határ? Mit kell eltűrjek és mi számít kórosnak? Ha csak gyógyszerrel lehet a bajokat szüntetni, bele kell-e törődjek?

Márta is ilyen kétségek között, fordult hozzám. Nem értette, mi történik a testében. Gyógyszerekkel kordában tudta tartani a fájdalmat, panaszait, de érezte, hogy nem ez az egyetlen lehetőség.

Az előzmények

Már évtizedek óta emésztési problémák gyötörték. Egész fiatal kora óta, 50 éve renyhe bélműködés miatt székrekedése volt és 30 éve puffadás kísérte az étkezést. Szintén 30 éve az utolsó bélszakasz problémája, aranyér keseríti meg az életét. Szintén 30 éve refluxa van.

40 éve feltételezett bélgyulladás miatt megoperálták. A feltáráskor derült ki, hogy a nagy hasi fájdalomnak valamilyen más oka van, hisz gyulladásra utaló jelet nem találtak.

8 éve orvosok által megmagyarázhatatlan köhécselést, váladékozást tapasztal, de a rekedtség már 30 éve kíséri.

Kapcsolat a mozgásszervi és belsőszervi problémák között

A panaszok felsorolása után arra gondoltam, hogy fogok találni mozgásszervi érintettséget is.

Nem törvényszerű a belsőszervi es a mozgásszervi panaszok együttes jelenléte, de az ilyen hosszan fennálló belső működési zavar rendszerint maga után vonja a másik terület eltérését.

Valóban, belsőszervi panaszai mellett 5 hónapja, havonta jelentkező, lágyékhajlatba sugárzó derékfájdalma volt. Korábban pedig egy 3 éves időszak alatt ezek a panaszok érdekes módon ovulációkor jelentkeztek. 

Közel ötven évig migrénszerű, hányással járó fejfájásai voltak. A változó kor ebben enyhülést hozott: csak 3 havonta érez gyógyszerrel könnyen csillapítható fejfájást.

Amikor a tüneteket kronológiai sorrendbe állítottam, a hipotézisem és a kezelési tervem is egyértelművé vált.

Az érintett területek:

  • nagymedence(gyomor-bélpanaszok),
  • a kismedence( ovulációkor jelentkező derékfájás),
  • a nyaki régió (váladékképződés)
  • és a fej (fejfájás).

Mivel az egyetlen mozgásszervi panaszát megelőzték belső szervi tünetek, joggal gondolhatunk arra, hogy viscerális eredetű a baj.

{BANNER}

Az áttörés

Stecco módszerrel kerestem a tünetek közötti összefüggéseket. Az emésztőszervhez tartozó területek voltak a leginkább érintettek. Ezeket kezeltem, valamint a vakbélműtét után megmaradt masszív heget oldottam.

A második alkalommal boldogan jött vissza Márta. Megszűnt a székrekedés, a puffadás csökkent és az aranyér is meggyógyult. A régi ciklushoz kötődő derékfájdalom megszűnt!

Csodálkozott, mert egy másik, előzőleg nem említett dolog is helyére került: éjszaka nem kell többízben felkelnie vizeletürítés miatt.

A harmadik kezeléskor már kicsit szomorúbban mesélte, hogy minden záróizma befeszült, az ürítések csak préseléssel mennek. Számomra ez nem adott okot az ijedtségre, csupán azt állapítottam meg, hogy a feszülő lánc egyes elemeit meglazítottam és emiatt a többi kezdett el jobban feszülni. Tudtam, hogy a megkezdett úton kell továbbmenjek. Egy utolsó pont, ami a lapocka szegmenséhez tartozott, megoldotta a problémát.

A fascia kezelések végére a fejfájás is minimálisra csökkent. A nyaki területhez tartozó fokozott váladékképződés, rekedtség nem szűnt meg. Egyszer talán lesz alkalmam megkeresni az okát. Egyenlőre a többi eredménnyel elégedetten abbahagytuk a kezelést.

Összegzés

Márta példája talán kiemelkedik a többi közül a tünetek régisége és összetettsége miatt. Minden új páciensnél kíváncsian keresek-kutatok, hogy megtaláljam a probléma gyökerét. Az ilyen esetek mindig lendületet adnak a munkámban és bizonyosságot arról, hogy a kötőszöveti kezelés új utakat nyit meg a fizioterápiában.