Manuálteraputák körében elterjedt mondás:

Mielőtt hozzáérsz a pácienshez, tudnod kell mi a panaszának oka és mit fogsz kezelni.

A konzultációs óra első 30 perce egy beszélgetés, ahol alaposan kikérdezzük és feltérképezzük a páciens múltját, mielőtt fizikai kontaktusba kerülnénk a pácienssel. A kapott információkból már tudnunk kell, hogy mi lehet a problémájának az oka. A vizsgálattal és kezeléssel csak alátámasztjuk a feltételezésünket.

Egy megfigyelésen alapuló kohorszvizsgálatban 34 derékfájdalmaktól szenvedő páciensen vizsgálták a kezelés előtti kórtörténet felvétel és a fizikális vizsgálat fájdalomcsillapító hatásást.

Egy független, “vak” terapeuta felmérte a pácienseket a vizsgálatok előtt és után. Egy másik terapeuta elvégezte az anamnézis felvételt (beszélgetés, testi kontakt nélkül) és a fizikális vizsgálatot (tesztek elvégzése, fizikai kontaktussal).

A fájdalom intenzitását a páciensek egy vizuális skálán határozták meg. Továbbá vizsgálták az előrehajlást és a csigolyák nyomásérzékenységét (mekkora fájdalmat tapasztal a páciens, ha rányomnak az egyik csigolyára).

Eredmény

Mind a kikérdezést és a fizikális vizsgálatot követően a páciensek jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be.

A legszembetűnőbb változás a kikérdezés követően történt!
Már csak attól, hogy meghallgatták a pácienst, figyeltek rá, könnyebben előrehajoltak és a fájdalmuk is csökkent.

A vizsgálati folyamat a maga rituáléjával kulcsfontosságú és hatékony része a gyógyulásnak, hisz a kezelés ezen részében alakul ki a páciens-terapeuta bizalom.

Lehet, hogy mégsem annyira értelmetlen egy online konzultáció?

{BANNER}

Limitációk

Az eredmények ígéretesek, de még nem kezelhetjük őket tényként az alábbi limitációk miatt:

  • a kis esetszám
  • a kontroll csoport hiánya
  • Hawthorne hatás (a megfigyelés miatt változik az egyének teljesítménye)

Ezek azonban nem befolyásolják a kutatás üzenetének fontosságát!

Forrás

  1. Louw et al (2020). Evaluation is treatment for low back pain. J Man Manip Ther. 2020 Feb 24:1-10 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32091317