Eddig nem gondoltuk, hogy a medence körüli izmokat, hasat lazítva befolyásolni tudjuk a menstruációt. Azonban az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozott a témával és igen bíztató eredmények születtek.

A viszceralis, másnéven zsigeri, belső szervi kezelés a kézzel végzett fascia kezelések csoportjába tartozik. Belső szerveinket egy vékony hártya veszi körbe. Ideális esetben ezeknek a rétegei könnyen el tudnak csúszni egymáson. Sokszor nem is gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mozgást végez egy-egy szervünk a hétköznapi élet során, legyen ez egy egyszerűbb sport tevékenység (pl. törzsfordítás, busz után kocogás) vagy egy nagytakarítás mozdulata.

Emellett a kötőszövet másik tulajdonsága is fontos, mégpedig az, hogy megfelelő lazasággal tudja biztosítani az adott szerv működését gyomor tágulása étkezést követően, bélrendszer perisztaltikája emésztés során vagy a tüdő tágulása légvételkor. Ezeket talán könnyebb elképzelnünk, azonban sokszor arra nem gondolunk, hogy a női belső szerveink is tudnak „mozogni”. Kutatók megfigyelték, hogy:

Menstruáció alatt a méh akár 3 cm-t is süllyedhet, hogy ki tudjon lökődni az endometrium.

Ha valamilyen okból (sérülés, műtét, gyulladás) ez a kötőszövet elveszíti rugalmasságát, a szervezet nem megfelelő működéséhez, fájdalomhoz vezethet. A manuálterápia segít a szövetek újraszerveződésében, hogy a szövetek mobilitását és a szervek motilitását újra a megfelelő szintre hozza.

Mozgásában korlátozott kötőszövetek szemléltetése a méhen.

Nézzük, mik a leggyakoribb nőgyógyászati problémák, amelyek sok esetben összefüggésbe hozhatóak a méhet körülvevő fascia feszülésével.

Dysmenorrhoea

A dysmenorrhoea a menstruációval kapcsolatos kóros tünetek összessége, mint például a hasi görcsök és fájdalom a menstruációs időszak alatt, amely zavarja a mindennapi tevékenységeket. Ezekhez társulhat még többek között a hányinger, hányás, hasmenés, derékfájdalom, de a fejfájás és a szédülés is gyakori tünetek.

Köztudott, hogy ez az állapot negatív hatással jár a hétköznapi tevékenységekre és a társas kapcsolatokra, valamint magas arányban okoz munkából való távollétet.

Egy 2021-ben publikált cikkben arról olvashatunk, hogy a  dysmenorrhoeás nők fele legalább egyszer hiányzik az iskolából vagy a munkából, és 10-15%-uk rendszeresen hiányzik a menstruációt kísérő panaszok miatt. A dysmenorrhoea az életminőség romlásához, a hiányzásokhoz, valamint a depresszió és a szorongás kockázatának növekedéséhez vezet.

A női ciklusról: mennyi kellemetlenség normális?

A ciklus hossza átlagosan 28 nap, de lehet rövidebb vagy hosszabb is, 21–35 nap között minden normálisnak tekinthető. Járhat alhasi diszkomfort érzéssel, de normál esetben nem jár fájdalommal.

Fájdalmas menstruáció - PMS

Mi a különbség a PMS és a dysmenorrhoea között?

A menstruációs zavarok listájának élén a premenstruációs (menstruáció előtti) szindróma (PMS) és a dysmenorrhoea áll. Míg a dysmenorrhoeát általában fájdalmas menstruációként definiálják, a PMS a nők által a menstruáció előtt egy vagy két héttel tapasztalt fizikai és pszichológiai problémák csoportját jelenti.

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos dysmenorrhoeát. Az első esetben nincs konkrét szervi elváltozás, a másodlagosnál a komoly fájdalmak valami patológiának a következményeként tudható be. Mindkét esetben igaz, hogy a panaszoknak van pszichés oldala is, a fizikai fájdalmakat gyakran kísérhetik érzelmi kilengések is.

A dysmenorrhoeát jellemzően a menstruáció kezdetén jelentkező és 8-72 órán át tartó görcsös alhasi fájdalomként írják le. Gyakran kíséri hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, izomgörcsök, derékfájás, fáradtság és súlyosabb esetekben alvászavar. Egy több, mint 400 dysmenorrhoeás beteg bevonásával végzett vizsgálatban a vizsgálati alanyok 47%-a számolt be közepes, 17%-a pedig súlyos fájdalomról a 0-10-ig terjedő vizuális analóg skálán.

Egy nőnek premenstruációs szindrómája (PMS) van, ha a menstruációs ciklus luteális szakaszában visszatérő pszichés és/vagy fizikai tünetekre panaszkodik, amelyek gyakran a menstruáció végére megszűnnek. A tünetek súlyossága igen eltérő lehet. A premenstruációs tünetek a termékeny korú nők 95%-ánál jelentkeznek. Súlyos tünetek az érintett nők körülbelül 5%-ánál fordulnak elő.

pms tünetei

A PMS tünetei

A tünetek igen sokféle formában jelentkezhetnek: depresszió, reménytelenség vagy bűntudat, szorongás/feszültség, hangulatingadozás, ingerlékenység/tartós düh, csökkent érdeklődés, gyenge koncentráció, fáradtság, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, alvászavar, irányíthatatlanság vagy túlterheltség érzése, rossz koordináció, fejfájás, fájdalmak, duzzanat/puffadás/súlygyarapodás, görcsök és mellérzékenység.

Gyógyszeres kezelések (PMS, dysmenorrhoea)

Japán Egészségügyi és Jóléti Minisztérium támogatásával készült kutatás, kimutatta, hogy a fájdalomcsillapítást igénylő menstruációs fájdalom a japán menstruáló nők 33%-ánál fordul elő.  A nők 6%-ánál a fájdalom esetében a gyógyszerek hatástalanok voltak, és ágynyugalomra volt szükség.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) használata és az orális fogamzásgátlók olyan mellékhatásokkal járnak többek között, mint hányinger, mellfeszülés, két egymást követő menstruációs ciklus közötti vérzés. Az esetek 25%-ánál az NSAID-ok nem elegendőek a probléma megoldására, ha más kezelés nélkül alkalmazták.

Miért jelentkezhet ciklus alatt a derékfájdalom?

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a kismedencei diszfunkció és az ágyéki-keresztcsonti csigolyák mechanikai korlátozása akadályozhatja az idegrendszer működését és a vérellátást. Ezek az állapotok helyi gyulladást generálhatnak, ami idegrendszeri túlérzékenységet hoznak létre a fájdalmas ingerekre. Ezenkívül az ágyéki és kismedencei izmok ebben az állapotban nem megfelelően működnek az idegrendszeri változások miatt. E régió összes izom- és csont struktúrája a kismedencei szervek idegpályáival azonos. Így tehát, a konvergencia elmélete magyarázatot adhat: zsigeri diszfunkció miért okozhat szomatikus fájdalmat.

A méh kötőszövetének kezelése VCT módszerrel

Dysmenorrhoea és PMS kezelése manuálterápiával

A közelmúltban a fiatal és felnőtt nők alternatív módszereket keresnek a dysmenorrhoea megoldására a gyógyszerek mellékhatásai és a gyógyszeres kezelésekkel szembeni ellenérzések miatt.

Kutatások alátámasztják, hogy a has, illetve a medence környékén végzett manuálterápiás kezelések hatékonynak bizonyultak a dysmenorrhoeában szenvedő páciensek fájdalmainak csökkentésében.

Egy tanulmányban a vizsgálatban résztvevő nőket két csoportra osztották. Az A csoport 4 héten keresztül heti kétszer fél órás manuálterápiás kezelésben részesült. A B csoport fájdalom esetén ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót szedett. Mindkét csoportban szereplők fájdalma csökkent, azonban a kutatás kimutatta, hogy a mauálterápia fájdalomcsillapító hatásának ideje hosszabb volt, mint a gyógyszeré.  

Egy másik kutatásban olyan 18 és 40 év közötti nőket vizsgáltak, akiknél a dysmenorrhoea okozta fájdalom a VAS szerint (vizuális analóg skálán) legalább hatos volt. A vizsgálat során az ágyéki gerinc körüli triggerpontokat lazították, melynek következtében a következő időszakban megjelenő fájdalmas ciklusok száma szignifikánsan csökkent.

{BANNER}

Esettanulmány: Vakbél műtét és térdfájdalom

Munkánk során igen gyakran találkozunk olyan esettel, hogy valakinek évek, évtizedek óta van valamilyen mozgásszervi problémája, amire már sokféle konzervatív kezelést kapott (gyógytorna, injekció, különböző fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer, fizikoterápia, stb.), de egyik sem tudta jelentősen csökkenteni a fájdalmat.

Első alkalommal egy részletes állapotfelmérést végzünk, ahol kikérdezzük a korábbi történéseket – nemcsak a mozgásszervi töréseket, ficamokat, műtéteket, hanem bizony a belső szervek működésére vonatkozóan is elbeszélgetünk, hogy esetleg azon a területen lehet-e valamelyik szövet érintett a mi szempontunkból. Az állapotfelmérés után hipotézist állítunk fel, ami segít minket, hogy a kezelési tervünket a lehető leghatékonyabban tudjuk megvalósítani.

PMS kezleése

Pár hónappal ezelőtti egyik kezelésemet szeretném megosztani röviden. A páciens első alkalommal mindkét oldali térd fájdalomról számolt be, ami már egészen 14 éves kora óta nehezítette az életét, akadályozta többek között a guggolásban, lépcsőzésben. Amikor hozzám fordult, akkor már olyan erős volt a fájdalma, hogy a sík terepen sétálás is 10/6-os fájdalmat okozott neki. Élete során semmilyen komolyabb sérülés, baleset nem érte, a térdek fájdalmát sem tudta pontosan mihez kötni. Beszélgetésünk során kiderült, hogy körülbelül a térdfájdalmak megjelenésekor volt egy vakbélműtéte, illetve fiatal korábban hosszú évekig küzdött emésztési panaszokkal. Ezek alapján elsőként a hasi szöveteket vizsgáltuk meg, ahol több területen is találtunk feszes szöveteket, ezeket VCT technikával elkezdtük lazítani.

Legnagyobb örömünkre az első kezelést követően a sétálás már egyáltalán nem okozott fájdalmat és guggolni is könnyebb volt. Következő pár alkalommal kiegészítettük a kezelést a hastól távolabbi pontokkal pl. csípőlapát környéki szövetek lazításával is, amely tovább enyhítette a térdpanaszokat. Azóta már a lépcsőzés és a guggolás sem okoz gondot neki.

Összefoglalás

Ha a szerveink valami miatt (korábbi műtét, sérülés, gyulladás) nem tudnak szabadon mozogni, szöveti feszülés és krónikus irritáció jön létre, ami funkcionális és strukturális problémákhoz vezethet az egész testben. A viscerális kezelés, egy olyan manuálterápiás megközelítés, amely a szervek közötti fehér kötőszövetes réteg (fascia) tapintásával és mobilizálásával feloldhatja ezeket a korlátozásokat, hogy helyreállítsa a szervek normális mozgástartományát. Ennek hatásaként a szervek véráramlása normalizálódik, csökken a fájdalom és az egyéb kellemetlen tünetek nagy részére is hatással lehet.

Alhasi diszkomfort érzés normális része a menstruációs ciklusnak, azonban az órákon át tartó hasi görcs, hányás, hasmenés, derékfájdalom nem az. Hazánkban is igen sokan küzdenek ezekkel a panaszokkal, azonban a gyógyszerekkel, illetve a tüneti kezelésekkel szemben való ellenérzések miatt egyre többen keresnek alternatív megoldási lehetőségeket a nehéz napokban, oki terápiát a fájdalmuk csökkentésének érdekében.

Szerencsére az utóbbi évtizedekben egyre több tanulmány igazolta, hogy a has és medence környéki szövetek lazításával tudunk csökkenteni a menstruációt kísérő kóros fájdalom mértékén mellékhatások nélkül. Kutatások alátámasztják, hogy a manuális technikával végzett lazítás hosszabb ideig tudta csökkenteni a fájdalmat, mint az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító.