Átlagos nap, reggel felkelsz és elindulsz. Mész és mész, észre sem veszed és nap végére megtettél 8.000-10.000 lépést. Mindezt a lábaid segítségével, egy életen át. Ahhoz, hogy ezt felnőtt, majd idős korban is meg tudd tenni, oda kell figyelned lábaidra, gondozni, ápolni kell őket és az esetleg megjelenő problémákat időben észrevéve korrigálni.

Melyek a lábat leggyakrabban érintő problémák, amire mindenképp figyelnünk kell?

A köznyelven lúdtalpnak nevezett tünetegyüttes a lábfej két különböző pontján keletkező problémát takar: a hosszanti boltozat lesüllyedését, melyet súlyosabb esetben követhet a térd befelé fordulása és a fenék kitolása, valamint a haránt, azaz keresztboltozat süllyedését, melynek velejárója a lábfej elülső részének szétterülése, a nagylábujj elfordulása, befordulása, ami bütyök, esetenként kalapácsujj kialakulásával jár.

A gyenge, instabil boka, azaz a túlságosan laza bokaszalagok, amit jelezhet a járás közben rendszeresen kiforduló, megránduló, kificamodó boka.
Az egyensúly megtartási nehézségek, melyek szintén járás, futás, vagy akár tánc közben is jelentkezhetnek.
Talp izomzatának gyulladása, amit befeszült, merev kötőszövet, fájdalmas talpizomzat jelez.

A lúdtalp és a gyenge boka kisgyermekkorban még természetes, hiszen a kicsik izomzata még nem elég erős ahhoz, hogy a lábfejet és a bokát megfelelő pozícióban tartsák. A növekedés során az izmok az élettani folyamat részeként természetes módon fejlődnek és a lábfej csontozata megfelelő helyzetbe kerül. Ha ez valamilyen oknál fogva óvodás korra nem történik meg, érdemes a folyamatot speciális mozgással, gyógytornával segíteni és megakadályozni a későbbi komolyabb deformitások kialakulását.

Figyeljünk gyermekeinkre és figyeljünk magunkra!
Ha a lúdtalp, a haránt- vagy keresztboltozat süllyedés, a gyenge, laza bokaízület, egyensúly megtartási nehézségek felnőtt korban is velünk maradnak, az már messze nem nevezhető természetesnek és a jelenségeknek hosszabb távon súlyosabb következménye is lehet. Ugyanis a járás során a talp feladata a talajjal való ütközés hatásának tompítása is. Ha ezt az egészséges talpszerkezet azaz a fejletlen izomzat okán hiányzó természetes talpív nem képes megtenni, a keletkező rezgés tovább fut a lábszárra, térdre, csípőre, gerincre. A járás fájdalmakkal járhat és további deformitások alakulhatnak ki.

Van a lábproblémáknak megoldása?

A leghatékonyabb kezelés a gyógytorna, mellyel természetes úton, kemikáliák és fájdalmas beavatkozások nélkül tudunk segíteni lábunk kialakult problémáin és megelőzni ezek további romlását.

A gyógytorna feladata az izomerősítés, amivel megcélozható az anatómiailag normál lábszerkezet elérése, illetve az izomlazítás, amivel a kórosan befeszült izmokat igyekszik kilazítani és ezzel a görcsös, fájdalmas állapotot megszüntetni.

A lúdtalp kezelésének kiváló módja a lábfejet és talpat egyaránt átmozgató gyógytorna, mely egyszerre erősíti és nyújtja a talp, illetve az egész lábfej izomzatát.

A bokaszalagok erősítésével, a láb és a lábszár izomzatának fejlesztésével a boka megfelelő helyzetben tartható, mely javítja az egész test tartását és egyensúlyát. Mindezzel későbbi súlyosabb gerinc és vázproblémák kialakulása előzhető meg.

Még egy tipp: egyenetlen talajon történő járkálással, ami lehet kavicsos, homokos talaj, füves terület kiegészíthetjük a lúdtalpakra irányuló gyógytorna jótékony hatását.

A gyógytorna mellett hasznos lehet a különböző egészségügyi papucsok viselete is. Ezek azonban nem helyettesíthetik a gyógytornát!

Milyen lábproblémán segít még a gyógytorna?

A gyógytorna a már kialakult bütyök esetén is hatékony. A lábizmok speciális tornáztatása – az extrém eseteket kivéve – segít helyre állítani a lábfej szerkezetét és megakadályozni a folyamat további romlását.

Visszér betegségek esetén a gyógytorna speciális formája az úgynevezett vénás torna vagy izompumpa torna mely izomösszehúzással segíti a vénabillentyűket a vénás vér továbbításában.

Ennek ellenkezője, az érszűkület, mely az artériás ereket érintő betegség. Ez esetben is rendkívül fontos a keringés fenntartása, amit speciális értornával segíthetünk. Célzott bokagyakorlatok szintén a keringés javítását szolgálják.

A gyógytorna rengeteget segíthet lábakat ért sérülés, vagy lábműtét után rehabilitáció esetén is. Ilyen esetekben az adott területre irányuló gyakorlatok végzésével gyorsítható a regenerálódás.

A gyógytorna nagy segítséget jelent a különféle lábat érintő problémák kezelésében. Azonban állandó és örökérvényű tétel, hogy jobb megelőzni, mint javítani. A mozgás rengeteget jelent az egészség megőrzésében és hosszútávú fenntartásában.