Tévesen azt gondoljuk, a fájdalom és a szöveti sérülés között ok-okozati összefüggés van. Vagyis ha fájdalmat érzünk, akkor valami elváltozás, sérülés van a testünkben vagy fordítva, a fájdalom valamilyen elváltozást okoz.
Ezt a legjobban egy fiatal építőmunkás történetével tudjuk szemléltetni, aki 1995-ben betoppant a sürgősségire, mert:

Véletlenül beleugrott egy 15 cm-es szögbe..

..ami átszakította a bakancsát és annak tetején jött ki. A 29 éves férfinak olyan heves fájdalmai voltak még a legkisebb mozdulattól is, hogy az orvosnak egy erős fájdalomcsillapító injekciót kellett beadnia.

Sikerült alulról kihúzni a szöget, majd amikor óvatosan levették a bakancsot, olyat láttak, amire senki sem számított. Annak ellenére, hogy a szög átütötte az acélbetétet is, pont a lábujjak között haladt el, így azok teljesen sértetlenek maradtak!

Nem volt sérülés, a férfi mégis szenvedett!

Akkor miért is volt ekkora fájdalma??

A fenti történet így játszodhatott le a főszereplő fejében:
Amikor az agy információt kapott a szemtől, a cipőből kikandikáló hegyes szögről, akkor minden múltban történt emlék feltört a hegyes-szúrós dolgokkal, valamint a szöggel kapcsolatban.

Például gyerekkorában megszúrta az ujját és fájt, az édesanya ezt mondhatta:

“Vigyázz, az hegyes és meg fog szúrni, fájni fog!”

Ezért a fiatalember agya nagyon veszélyesnek ítélte meg a helyzetet és fájdalomérzetet küldött a tudatos érzékelésbe.

Tanulság

Habár ez egy ritka eset, mégis jól szemlélteti azt, hogy két ember ugyanolyan sérüléssel teljesen más fájdalmat tud átélni.

Az agy ezen működése jól rámutat arra, hogy nem kell a gerincünkben mindenképp valami elmozduljon, a vállunkban elszakadjon, hogy fájdalom keletkezzen. Hasonló dolog történik, amikor valakinek egy akut lumbágó után kialakul az előrehajolástól való félelme. Amikor már rég megszűnt a veszély, meggyógyult a sérülésből, akkor is fél a fájdalmat kiváltó mozdulattól. A sérüléskor valóban egy nagy trauma történt és az agy meg akar védeni egy újabb eseménytől.

{BANNER}

A gyógyuláshoz be kell “csapni” az agyat

A terápia részét nem csak a manuális technikák, a feszesség oldása kell képezze, hanem az agy “becsapása” is. Olyan információkat kell küldeni az agynak, hogy előre hajolok és nincs fájdalom, emelem a karom és nincs fájdalom, ugrálok és nem fáj a térdem. Ha sok ilyen pozitív visszacsatolást kap az agyunk, akkor idővel felülírjuk a félelmet és szabadon mozoghatunk.

Az már bizonyított, hogy ha ismerjük a fájdalom minden oldalát, akkor gyorsabban felépülünk egy sérülésből:

Ezen az elven működik a placebo és a nocebo is: