Pácienseink szerint nagyon morbid hangulatot tud kelteni kezelés közben a háttérben szóló klasszikus zenei koncertek, rapszódiák stb. Egyik vendégünk szerint: “mintha a kivégzésem előtt állnék”, míg mások szerint csak azért megy a háttérben klasszikus zene, hogy elnyomja a jajgatások hangját. Pedig valójában nagyon fontos szerepe van a kezelésben!

Amikor a test valami fájdalmast tapasztal – például bele rúgunk a küszöbbe – a lábunkból az elektrokémiai jelek a gerincvelőn át az agyig terjednek. Több agyrégió működik együtt ezen jelek feldolgozásában és végül eldöntik, hogy legyen fájdalom vagy ne.

Agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a kellemes zene hallgatása növeli az aktivitást az agy jutalomközpontjának egyes részein.
„A kellemes zene kiváltja az agyban a dopamin felszabadulását” – magyarázza Robert Zatorre, a McGill Egyetem Professzora, aki az érzelmek és a zene kapcsolatát tanulmányozza. Ez a változás „szorosan kapcsolódik más jutalmazó és motiváló ingerekhez, például ételhez, szexhez és bizonyos addiktív gyógyszerekhez” – tette hozzá Zatorre. A tudósok úgy vélik, hogy a zene azon képessége, hogy hallgatása által jól érezzük magunkat, lehet az egyik módja a fájdalom enyhítésének.

De nem mindegy, hogy mit hallgatunk!

Amikor a tudósok felkérték a tanulmányi önkénteseket, hogy értékeljék a fájdalmat, miközben különféle zenét hallgattak, a kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik a legtöbbnek kellemesnek ítélt zenei részeket hallgatták (például a “Kék Duna keringő” romantikus zenei darab) kevesebb fájdalmat jeleztek, mint azok, akik kellemetlen zenét hallgattak (például Steve Reich modern klasszikus darabja “Pendulum Music”). Minél kellemesebbnek találták a hallgatók a zenét, annál kevesebb fájdalmat éreztek.

Jó választás lehet a klasszikus zene

Számos tanulmány kimutatta, hogy a zene fájdalomcsillapítást nyújthat, ám a klasszikus zene további előnyöket jelenthet. A Kritikus Betegségek és Sérülések Nemzetközi Folyóiratában 2012-ben közzétett kutatás szerint a fájdalomtól, valamint szorongástól, depressziótól, kardiovaszkuláris problémáktól és alvászavaroktól szenvedő intenzív ellátású betegek profitálhatnak a legtöbbet a klasszikus zenéből.

Az intenzív gyógyászatban szenvedő betegek egészségére a legnagyobb pozitív hatást a klasszikus (Bach, Mozart vagy olasz zeneszerzők) és a meditációs zene nyújtotta. Míg a heavy metal zene vagy a techno nemcsak hatástalan, de esetleg veszélyes is lehet. Stresszhez és / vagy életveszélyes ritmuszavarokat okozhat (különösen az intenzív kezelésben részesülő betegeknél). [1]

Még az újszülött csecsemőknél is kimutatták fájdalomcsillapító hatását: Az Early Human Development által 2018-ban közzétett tanulmány, amelyben 80 olyan újszülöttet vizsgáltak egy újszülött intenzív osztályán Olaszországban, akik fájdalmas eljárásokon mentek keresztül (például sarokcsúcsok és antibiotikum-injekciók), megállapította, hogy a klasszikus zene – nevezetesen Mozart „Sonata for Two Pianos” és Beethoven „Holdfény szonáta” – csökkentette a csecsemők fájdalomérzékelését, csökkentette pulzusát, javította az oxigéntelítettséget, és gyorsabb stressz utáni regenerációt eredményezett. A kutatók szerint ez a két dal hasonlít az altatódalokra, „gazdag harmonikus és közepes-alacsony frekvenciájával, szabályos ritmusával”. [2]

{BANNER}

Nem csak a fájdalmat, hanem a gyulladást is csökkentheti?

Az USA-ban, a Salt Lake City-ben, az Utah Egyetemen dolgozó 2019-ben a kutatók azt mutatták ki, hogy a klasszikus zene hallgatása növeli a különféle fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát egereken. A tanulmány, amelynek eredményeit a Frontiers in Neurology folyóiratban tették közzé, különféle fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát mérte egereken, klasszikus zenével vagy anélkül.

A kutatók két fájdalommodellt használtak, egy gyulladásos modellt, amely szimulálja a gyulladással kapcsolatos fájdalmat, valamint egy akut fájdalommodellt, ahol az egerek talpán végzett kis vágással szimulálták a műtéti fájdalmat. Miközben a kísérleti csoportot három hétig naponta három órás Mozart-expozíciónak tették ki, a kontrollcsoportot környezeti zajnak. A vizsgálatot négyszer, négy különféle fájdalomcsillapító gyógyszerrel: ibuprofen, kannabidiol, levetiracetam és NAX 5055 végezték. Az ibuprofennel kezelt egerek különösen jól reagáltak a zenére, mivel a gyulladásos modellben a csoport 90% -kal csökkentette a fájdalomválaszok az egerekkel összehasonlítva, akik ibuprofént kaptak, de nem voltak kitéve a Mozart-nak. A gyulladásos modellben a zene és a kannabidiol 21% -kal csökkentette a duzzanatot, míg a NAX 5055 plusz fájdalomcsillapító zenével kombinálva 9 %-al százalékkal. Az akut fájdalommodellben a zene szintén szignifikánsan csökkentette a fájdalomra adott néhány, de nem minden választ. [3]

“Egyre több bizonyíték van arra, hogy a zenei beavatkozások önmagukban vagy más terápiákkal kombinálva enyhíthetik a fájdalmat. Különösen meglepett voltam, hogy csökkent a duzzanat a gyulladásos fájdalommodellben. ” nyilatkozza a tanulmány első szerzője Cameron S. Metcalf, Ph.D.

Összefoglalva

Amellett, hogy a klasszikus dallamok kiváló zenei élmény nyújtanak, számos pozitív hatást is gyakorolhatnak szervezetünkre:

  • Csökkentheti a fájdalmat
  • Csökkenti a csecsemők fájdalmát, pulzusát és javítja az oxigénfelvételt
  • Javíthatja egyes fájdalomcsillapítók/gyulladáscsökkentők hatását.
  • Segít a koncentrációban és csökkenti a kezelés mellékhatását, a fájdalmat. Szóval nem a jajgatások hangját akarjuk elnyomni a rendelőben.. 🙂

Tehát érdemes máskor is klasszikus zenét hallgatni, nemcsak a karácsonyi ünnepek alatt.

Osszátok meg velünk a klasszikus zene más érdekes hatását. Ismertek ilyet?

Források

  • [1] – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354373/
  • [2] – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378378217304206
  • [3] – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2019.00277/full