Nap mint nap rengeteg stressz éri szervezetünket, idegrendszerünket. Ettől befeszülünk, görcsösek leszünk. Sajnos van, amikor már annyira nehéz ellazulni, hogy szinte újra meg kell tanítani testünket-lelkünket lazítani, felszabadultnak lenni. Ebben segítenek  a napi rendszerességgel végzett relaxációs gyakorlatok. Ezek közül az egyik leghatékonyabb a progresszív izomrelaxáció. Hogyan működik és miért lehet ez jó nekem?

Miért jók a relaxációs gyakorlatok?

A relaxációnak sokféle fajtája létezik, elég széles körben alkalmazzák. Célja, hogy a testet ellazítsa, az elmét kikapcsolja. Ha állandóan készenlétben állunk, éjjel-nappal agyalunk és feladatot végzünk, vagy pihenésképpen is ingerekkel bombázzuk az agyunkat, az hosszútávon nagyon kimerítő, akár megbetegítő is lehet.

A progresszív izomrelaxációs gyakorlatok rendszeres használata segít a mindennapi stresszoldásban, és a szorongás enyhítésében. Általa megtanuljuk felismerni és megérteni, testünk hogyan működik. A módszerrel elsajátítható az, hogyan tudom én akaratlagosan előidézni a nyugodt, ellazult állapotot, azaz megnyugtatni önmagamat. Jól hangzik, ugye?

A rendszeresen végzett progresszív izomrelaxáció hatása:

  • önbizalom erősödése,
  • kreativitás, motiváció felkeltése,
  • önkontroll, testtudatosság képességének fejlődése,
  • a koncentráció és egyéb tanulási képességek javulhatnak,
  • jobb közérzet, jobb általános hangulat, fáradtság-érzés csökkenése,
  • önmegnyugtatás, ellazulás, kikapcsolás elsajátítása,
  • dac, ingerlékenység kevésbé jelentkezhet
  • megkönnyítheti az elalvást, és nyugodtabbá teheti az alvást.

A rendszeresen végzett relaxációs gyakorlatoknak sok pozitív hatása lehet. Ugyanakkor mellékhatása nincs, hozzászokást viszont okozhat, hiszen ki ne szeretné újra és újra átélni ezt az ellazult állapotot!?

Miben különböznek a relaxációs gyakorlatok gyerekeknek a felnőtteknek szólóktól?

A progresszív izomrelaxáció módszerét kisgyermekkortól időskorig alkalmazhatjuk. Nagyon egyszerű elsajátítani, elvégezni. A gyermekeknek és a felnőtteknek szóló instrukciók azonban az életkori sajátosságok miatt különbözőek lehetnek.

A gyermekek nagyon fogékonyak a játékos, képzeleti elemekre, ezért az ő relaxációjuk imaginatívabb. Az is lehet, hogy rövidebb ideig képesek csak a gyakorlatokat végezni, ezért a gyakorlás velük sokkal rugalmasabban történik.

Fiataloknál és felnőtteknél már kevesebb hangsúly esik a képzeletre, a lényeg inkább a gyakorlatok pontos elvégzésén, és a hozzákapcsolódó légzésen van.

A fokozatosság és a rendszeresség sokat számít. Ne legyünk türelmetlenek! Van, aki azonnal érzi a jótékony hatásokat, másoknak akár 2-4 hét is kell azok beindulásáig.

Melyek a jó relaxációs gyakorlatok?

Nagyon sokféle relaxációs gyakorlat létezik már online is. Többfélét ki lehet próbálni, hogy rájöjjünk, nekünk melyik a legmegfelelőbb. Válogathatunk a különféle légzőgyakorlatoktól kezdve, a relaxációs meséken át, a mindfulness-ig.

Fontos tudni, hogy az interneten elérhető relaxációs gyakorlatok  prevenciós célúak, azaz a megelőzést, általános jó közérzetet szolgálják. Vagyis nem terápiás módszerek, öngyógyításra nem alkalmasak! Ha komolyabb nehézséged van, kérd képzett szakember segítségét! Ő majd segít kiválasztani a személyiségednek legmegfelelőbb módszert.

Az igazán hatékony technikák (progresszív izomrelaxáció, autogén tréning) elsajátításához a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület által képzett szakemberre van szükség.

Ha kedvet kaptál, próbáld ki a progresszív izomrelaxációt! Relaxálhat együtt az egész család, tutira mindenki mosolyogni fog a végén!

Ehhez az alábbiakban kapsz segítséget: