A tánc nem csak a szórakozás egyik legnagyszerűbb formája hanem mind a testi, mind a lelki egészségedet is remekül fejleszti. Gyakorlással, kitartással és elhivatottsággal korábban hihetetlen dolgokat is elérhetsz ami lélektanilag is fejleszti személyiségedet. Hosszú ideig beszélgethetnénk ha e mozgás összes előnyös tulajdonságát szeretnénk felsorakoztatni de senkit nem célunk meggyőzni viszont az nem kérdés, hogy korunk népbetegségeit ha nem is elkerülni de a tüneteken javítani a legtöbb esetben lehetséges. Manapság már nem mehetünk el szó nélkül a mozgásszegény életmódunk mellett sem amivel sokat árthatunk magunknak testileg és lelkileg is.

Miért nem kellett az elegendő mozgás meglétével foglalkozni nagyszüleink mindennapjaiban? A vidéki élet egybeforrt a növény és állattartás természetes munkáival. A városban élőknek is a legtöbb esetben voltak vidéken földjeik ahol termelést folytattak. E tevékenységek bőven adtak lehetőséget a mozgásra de kikapcsolódásra is, hiszen sok feladatot együtt végeztek ahol azért a közösség élménye is feldobta a hangulatot. A modern életvitel megszületésével életünk számos dologban kényelmesebbé vált de a napi tevékenységek mozgásai ezzel arányosan csökkentek. Mára az elhízás és mozgásszervi problémák szinte népbetegséggé váltak és komoly harcot jelenthet egészségünk fenntartása. Mostani cikkünkben a tánc pozitív előnyein belül kicsit részletesebben foglalkozunk a testünkre gyakorolt hatásaival.

A kényelem és mozgékonyság fontossága

A mai generáció életében már a kényelmi szempontok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak. Nem csak otthonunk modern háztartási gépei könnyítik meg életünket de a közlekedés is sokkal egyszerűbb manapság. Szinte minden család vagyonát képezi legalább egy személygépkocsi ami elérése súlyosan lecsökkenti a gyalogos közlekedés meglétét.

Természetesen az időhiány és célszerűség is befolyásolja napi szintű mozgásunk meglétét, de azért érezheted gyakrabban és többet is sétálhatnál egészséged érdekében. Már gyermekkorban megfigyelhető a technikai kütyük bűvöletében élő kicsik életében természetessé válik a digitális fejlődés és, hogy szinte bármit házhoz rendelhetünk az internet segítségével.

A digitális világ adta szabadság előnyeit élvezve viszont odafigyelést igényel, hogy elegendő időt fordítsunk mozgásunkra is. Régebben a gyerekek csapatba verődve a réteken és utcákon játszottak ami mellett már kiskoruktól természetessé vált, hogy segítenek szüleik ház körüli munkáiban is. A mai szülők fontos feladata pedig figyelni a kisgyermekek mozgásigényeire is, hiszen tudjuk még felnőttként is könnyű a közösségi média oldalain ragadni vagy kedvenc műsorainkat nézve eltölteni egy délutánt mint rávenni magunkat a mozgásra.

A kicsik életében viszont az válik természetessé amit szülőként szokássá építünk be a mindennapokba. Ami pedig ugyancsak szabadság, hogy akár étkezésre, akár mozgásra gondolunk számtalan lehetőségünk van személyes igényeinket felfedezni. Az egészséges táplálkozás és mozgékonyság útján bármikor megtehetjük a kezdő lépéseket ami testünk jóléte érdekében elengedhetetlen. Ne várd meg amíg szervezeted betegségekkel kényszerít tudatosabb életvitelre!

Hogyan hat a tánc a testedre és mozgásodra együttvéve?

Visszatérve a mozgásszervi egészségre a tánc az egyik legegyszerűbb módja, hogy megőrizzük vagy a fájdalmas tüneteket koordináljuk és csökkentsük. A rendszeres hátfájdalmak társadalmunk nagy részét kínozzák nem csak felnőtt korosztályban.  A táncórák alatt elsajátítod a helyes testtartást ami elsőre még megeröltető lehet de hidd el rövid időn belül már természetessé válik.

A görnyedés és rossz tartás már kiskorban megalapozza, hogy felnőve a fájdalom állandósuljon a mindennapokban. Természetesen megkülönböztetünk született és kialakult problémákat testi egészségünkre tekintve de ami mindkét esetben javítja a meglévő állapotot, hogy felfedezed milyen jellegű mozgás segít leginkább.

Térjünk ki kicsit részletesebben a hátproblémák leggyakoribb okaira. A gerincferdülés lehet strukturális és funkcionális is. Az előbbi esetében a csigolyák és nyúlványok deformáltsága a jellemző, ami vezethet akár a mellkas torzulásához és púposság kialakulásához is. Maga az állapot nyolc – tíz éves korú gyermekeknél kezdődik és az állapotromlás a növekedés alatt fennáll.

A funkcionális gerincferdülés a gyakoribb ami a rossz tartás eredménye minden esetben, itt a gerinc melletti izmok gyengülése vagy nem egyforma terhelése okozza a fájdalmas tüneteket. Mindkét esetben rendkívül fontos a korai felismerés és kezelés ami leginkább a helyes mozgást takarja. A tánc már kisgyermekkorban segít a helyes testtartás kialakításában és izmok megerősítésében is. A számtalan táncstílus lehetőségei pedig egy új izgalmas világot nyitnak meg szinte bármely korosztály számára, már a legkisebbektől is lendületes idősebb korosztályig egyaránt. Nem csak az állandó fájdalmak javulását fogod megtapasztalni, de a tánc által mozgásod légiesen könnyed lesz megjelenésed pedig magabiztos. A lépéssorok elsajátítása segít a koncentráció fejlesztésében és a stressz elengedésében is.

Találd meg a helyet ahol igazán önmagad lehetsz

A pozitívumok közé sorolhatjuk még alakod megőrzését ami már pár alkalom után szembetűnő változást nyújt. Nem kell lemondanod a tánctanulás élményéről akkor sem ha most nem vagy bombaformában. Már heti egy táncóra rövid időn belül segít jobb erőnlétre szert tenni és elérni illetve tartani a kívánt testsúlyt is.

Akár az egyéni, akár a társas táncok érdekelnek inkább már csak egy szuper közösségre van szükséged ahol megtalálod a milyen stílusban mozogsz a legotthonosabban. Ismerd meg a Goldance Tánciskola széles körű oktatásait ahol nem csak óráink sokszínűségét tapasztalod meg de profi tanáraink a kezdő szinttől a bonyolult koreográfiákig bővítik képességeidet. Termeinket 7 helyszínen megtalálod és tudásodnak megfelelően bármelyikben részt vehetsz az oktatáson. Tapasztald meg a goldis életérzést ahol mindenki felfedezi szenvedélyét a tánc iránt! Számtalan programot szervezünk, ahol az órák között is gyakorolhatod a lépéseket. Kövesd eseményeinket és ne maradj le bulijainkról sem!