Test és lélek. Két dolog, amit mindenki másképp határoz meg magában. Van, aki csak a testében él, és az énjét biológiai reakciók sorozatának fogja fel. Mások a lelki életük teljes dominanciájában hisznek, és kevésbé foglalkoznak a test jelzéseivel. De hol van az igazság akkor, amikor már legalább egy hónapja küszködsz derékfájással?

A mozgásszervi problémák vizsgálata a test oldaláról

A mai orvosi diagnosztikai módszerek segítségével pontos képet kaphatsz arról, hogy néz ki egy porcleválás, egy gerincsérv, vagy éppen Achilles-ín szakadás.

Azt is tudjuk, hogy mechanikai szinten, a sérült részek gyulladásának megszűnése után hogyan gyógyítható az adott ízület, izomcsoport, csontozat.

Ami igazán elgondolkodtató, hogy az orvostudomány biológiai, fizikai, kémiai úton történő problémamegközelítése mennyire vezet el téged ahhoz, hogy megértsd a saját tested működését.

Az orvosi megközelítés önmagában hajlamosíthat arra, hogy a fizikai fájdalmaid adott, akár a korral, tevékenységgel, életmóddal összefüggő következménynek fogd fel. Esetleg elfogadod, hogy a problémád örökletes, és te, ha megfeszülsz, akkor sem tudsz rajta változtatni. Érdemes azonban a saját helyzetedet más szempontból is megközelíteni.

Hogyan reagál a test a stresszre, és az érzelmi problémákra?

Stressz hatására az izmaid megfeszülnek. Amennyiben a stressz rövid ideig tart, a feszültség megszűnik. Ha hosszabb ideig fennáll, létrejön egy feszült, majd görcsös állapot az izmokban. Ekkor már fizikai fájdalmat is érezhetsz.

A stressz, szorongás hatására gyulladásos folyamatok indulnak el az ízületekben is.

Amikor az izmok hosszan tartó görcsös állapotban vannak, a tapadási felületük révén visszahatnak a csontokra, ízületekre is. Azok helyzete megváltozik, kimozdul.

Ezt a tested megpróbálja ellensúlyozni, melynek hatására megváltozik a tartásod, a mozgásod, ami még több fájdalommal jár.

Mozgásszervi problémák vizsgálata a lélek szemszögéből

A szélsőséges nézetek itt sem előnyösek.

Elfogadható az a gondolat, hogy a testünk nem önállóan létezik, hanem szoros összefüggésben van a lelki állapotunkkal.

Ha ebben bármilyen szinten kételkednél, akkor figyeld meg az önbizalomhiányos kamaszok mozgását! Előre eső vállak, hajlott hát. De megfigyelheted azokat az ismerőseidet is, akik komoly lelki terhekkel küzdenek.

Amikor a lélek tartósan szenved, arra a test is reagál. Ezért feszül be a nyakad, a hátad, ezért fájnak a vállaid, a gerinced.

Minden egyes lelki problémának megvan a csontozati, ízületi „helye”, kifejeződése.

Úgy fogd fel az egészet, mint egy jelzőrendszert: a testi fájdalmaid biztosan segítenek tudatosítani a lelked háborgását is.

Miért fontos a test és lélek összehangolása?

Miközben bármilyen mozgásszervi problémával elindulsz az orvoshoz vagy a gyógytornászhoz fontos magadban tudatosítani a tested és lelked állapota közötti összefüggéseket.

Hiba lenne azt állítani, hogy csak a lélekkel, vagy kizárólag a testeddel kell törődni. A kettő összehangolása hozza meg számodra a hatékony gyógyulást.

A masszőr önmagában csodákat tesz, ha hozzá kell nyúlni egy fájdalmas izomcsoporthoz. Kilazítja azt, megmutatja, hogy milyen gyakorlatokat végezz annak érdekében, hogy kevésbé fájjon a vállad, a derekad. Ő azonban csak félkarú óriás, ha elmulasztod a befelé figyelést, a problémáid megértését.

Mert a gondolati merevség, a fennálló feszültség, stressz ismét visszahat a testedre, az izmaidra, és egy hónap múlva megint ott fekszel a masszázságyon.

Hogyan találjuk meg a test és lélek összefüggéseit egy fizikai probléma esetén?

Induljunk ki abból, hogy magyar nyelv szókincs gazdagsága, leíróképessége miatt minden egyes fizikai probléma lelki okára is rá tud világítani.

Gondolj csak a következőkre:

  • „Nem tudom megemészteni, hogy elhagyott a feleségem!” –valószínűleg emésztőszervi, gyomor problémákkal küzd az illető.
  • „Szétdurran az agyam!” –valószínűleg magas vérnyomás, fejfájás jellemzi ennek az embernek az életét.
  • „Mázsás súlyok nyomják a vállam!” –váll, hátfájdalom.
  • „Sokat rágódom azon, hogy… „-fog, emésztési problémák.

A mozgásszervrendszered kisebb-nagyobb hibáit fogd fel úgy, mint egy jelzést, ami arra kényszerít, hogy változtass a megszokott életmódodon, gondolkodásodon. Minden egyes csont, izom törése, gyulladása, húzódása jelentéssel bír számodra.

Nézzünk erre is néhány példát!

  • A gerinc: életed tartóoszlopa, kiállás, gerincesség, és a terhek viselését szimbolizálja.
  • Nyakfájdalmak: jó eséllyel az elfogadás, a fejet hajtás nehézsége, vagy kényszerűsége okozhat gondot. Vagy az, hogy „mindenkinek a terheit a nyakadba veszed”.
  • Térd, boka esetében valamit meg kellene lépned, amit nem mersz, vagy nem tudsz megtenni.
  • Achilles sérülés: valaminek az erőltetése, túlfeszítése.

Ahhoz azonban, hogy megtaláld a tested és lelked közötti összefüggéseket, hiba lenne merev sémákban gondolkodni!

Egyszerűbb, ha felteszed magadnak a következő kérdést:

„Ha véletlenül lenne ennek a problémának egy lelki oka, mi lenne az?”

Erre rávághatod, hogy „nem tudom, fogalmam sincs”. Ezért ahelyett, hogy a választ erőltetnéd, vagy megpróbálnád mindenáron ráfogni egy adott helyzetre, csak tippeld meg a választ.

Hagyj időt magadnak a válaszra. Gyakori, hogy véletlenszerűen , megérzés alapon könnyebben megtalálod a választ.

Mit kezdj azzal, ha megtalálod a választ?

A gyógyulásod kétféle módon támogathatod: fizikailag és lelkileg. Önmagában nem mindig elegendő gyógytornára járni!

Egy kificamodott bokát nyílván nem a pszichológus fog helyre rakni, de a lelki tényezők megoldásában sokat segíthet.

Hangold össze a két műveletet!

Törődj a téged nyomasztó lelki gondokkal, tanuld meg oldani a saját feszültséged, de szorgalmasan csináld az előírt gyakorlatokat is. Így kevesebb fájdalommal, tudatosabban élheted az életed, és nem utolsó sorban később kevesebbet költesz az egészséged helyreállítására.

forrás: https://csaladbanutazunk.hu/