A páciensek sokszor csodálkoznak, hogy miért a lábukat vagy karjukat kezeljük, ha ők derékpanaszaik kezelésével kerestek meg minket. Már több cikkünkben írtunk a fascia hálózat komplexitásáról, működéséről. Tudjuk, hogy a deréktájon lévő fasciának (Thoracolumbar fascia) központi szerepe van a felső és az alsóvégtag összehangolt működésében [1].

A kezelési stratégia felállításánál azt feltételezzük hogy egy, akár évekkel korábban történt műtét, törés vagy más komolyabb sérülés, képes megváltoztatni ennek a hálózatnak a működését.

Ezt támasztja alá egy friss kutatás is

2019-ben egy olasz kutatócsoport ezt úgy próbálta bizonyítani, hogy a vizsgálatukban résztvevő krónikus derékfájdalomtól szenvedő embereket csak a végtagoknál kezelték és nem csináltak semmilyen manuális technikát deréktájon [2]. A vizsgálati protokoll alapján kikérdezték a személyeket és feltérképezték születésüktől kezdve az összes alsó- és felsővégtagon ért sérülést, társbetegséget és egyéb kapcsolódó traumát.

Ezt követően elkezdődtek a kezelések az érintett végtagok fájdalmas pontjain, a vizsgálati személyek fájdalmuk és mozgástartományuk nyomon követése mellett.

Az alábbi ábra szemlélteti a kezelések előrehaladtával bekövetkezett fájdalom csökkenést. Már a 4. kezelést követően teljes tünetmentességet értek el, úgy, hogy nem kezeltek a fájdalom helyén.

Pár hónappal a kezelések után két személynek visszatértek a panaszai. A kutatók azzal magyarázták, hogy bár a derékfájdalom oka valóban a korábbi végtagsérülés lehet, mégis az évek alatt kialakult abnormális feszüléseket az egész testen kezelni kell. Az utólagos terápiának köszönhetően ők is teljesen tünetmentessé váltak.

Minden eset egyedi

Amíg diagnózisokat kezelünk, addig a pácienseket beskatulyáztuk gerincsérves, lumbágós, stb. csoportokba. Viszont, ha az aktuális panaszra úgy tekintünk, mint egy sajátos, egyedi megoldásra váró rejtélyre (figyelembe véve a kórelőzményt, a múltban történt sérüléseket, a belső szervek állapotát), akkor a kezelési stratégia is személyre szabott lesz.

Tanulság

A derékfájdalom oka sokszor nagyon távol gyökerezik a fájdalom helyétől.

Annak ellenére, hogy a vizsgálatnak számos limitációja van (alább a források között olvasható), mégis az első olyan tanulmány, ami részben igazolja a hipotézist, miszerint a végtagok sérülése idővel derékfájdalmat tud okozni. Ilyen esetekben pedig a fascia kezelés tud igazán hatékony lenni.

{BANNER}

Források

  1. A Stecco, W Gilliar, R Hill. The anatomical and functional relation between gluteus maximus and fascia lata. J Bodyw Mov Ther, 17: 512-7, 2013
  2. Casato, G., Stecco, C., & Busin, R. (2019). Role of fasciae in nonspecific low back pain. European Journal of Translational Myology, 29 (3).