A vállpanaszok egyik leggyakoribb oka a rotátorköpeny sérülése. Vannak olyan helyzetek, amikor valamilyen műtéti eljárás válik szükségessé a terápia során, például teljes szalagszakadás esetén. A legelterjedtebb az artroszkópos helyreállítás, ami után 4-12 hónap is lehet akár a felépülési idő, és az első 4-6 hetet jellemzően rögzítésben töltik a páciensek. Kérdés azonban, hogy:

  • Mennyire szükséges a műtét utáni teljes rögzítés és nyugalomba helyezés?
  • Van-e ennek optimális időtartama, és mik lehetnek ennek előnyei-hátrányai?
  • Jobb-e minél hamarabb elkezdeni a váll mozgatását?
  • Mit profitálhatunk a korai mobilizációból?

Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy mi a legfrissebb szemlélet a rotátorköpeny-műtétet követő rehabilitációt illetően.

rotátorköpeny izmai

Rotátorköpeny izmai

Amint egy korábbi cikkben már volt arról szó, a váll egy egészen komplex struktúra, s a rotátorköpeny ennek egyik fontos eleme.

A rotátorköpenyt 4 izom alkotja:

  • tövis feletti izom (musculus supraspinatus),
  • tövis alatti izom (musculus infraspinatus),
  • kis görgetegizom (musculus teres minor) és
  • lapocka alatti izom (musculus subscapularis).

Ezek végzik elsősorban a felkarcsont ki- és befele forgatását, rögzítését az ízületi árokban, de segítenek a többi izom munkájában is a kar egyéb irányú mozgásai során, pl. emelésnél. A rotátorköpeny sérülése a mindennapi életet is megkeserítheti, nehezítheti akár az öltözködést, fésülködést, hátranyúlást is.

rotátorköpeny sérülés

A rotátorköpeny sérülései

Az izmok inas tapadásánál, a szalagoknál három tipikus módon sérülhet:

  • akut trauma által: amikor ráesünk a kinyújtott karunkra, vagy ha hirtelen rossz mozdulattal emelünk valami nehezet és megrántjuk a vállunkat;
  • túlterheléssel: a hosszútávú, fokozott igénybevétel miatt a szalagok elhasználódnak;
  • a vérellátás (és normál regenerálódási képesség) csökkenésével, ami az idősödés vagy egyes gyógyszeres kezelések velejárója lehet.

A rotátorköpeny szakadás típusai

Beszélhetünk részleges vagy teljes rotátorköpeny szakadásról, illetve teljes szakadás esetén inkomplett és komplett állapotról annak függvényében, hogy a szalag részben vagy egészében távolodott-e el a csonttól.

rotátorköpeny szakadás

A Bateman-féle osztályozás alapján négy típust különböztetünk meg:

  • kicsi (1cm alatti),
  • közepes (1-3cm),
  • nagy (3-5cm) és
  • súlyos (5cm fölötti).

Amikor műteni kell…

Ha nagymértékű a károsodás, illetve, ha a műtét nélküli rehabilitációs megoldások nem hoznak javulást, artroszkópos beavatkozás szükséges. Ennek az az előnye, hogy nem okoznak további nagy szöveti sérülést, mivel nem kell nagy vágásokat ejteni a terület megközelítéséhez, így csökken a kórházban töltött idő és a komplikációk lehetősége is.

A műtét után elkezdődik a rehabilitáció, ami tartalmazza a hegek kezelését, bizonyos idejű nyugalomba helyezést, manuális lágyrész kezelést, a passzív majd az aktív mozgatást a mozgástartomány és az erő helyreállítása érdekében.

rotátorköpeny műtét után

Szükséges-e rögzíteni és pihentetni?

Egy 2019-es tanulmány (David M. Sheps és mti) azt vizsgálta, hogy milyen különbség mutatható ki a két csoport között, ha az egyiknél a műtét után azonnal lehet használni a kart, a másik csoportnál viszont 6 hétig állandóan rögzíteni kell. Az eredmények szerint a hat hét letelte után az aktívan használóknak lényegesen jobb volt a kar előre és oldalra emelése, de ez a különbség megszűnt a 24. hónapra. Nem volt azonban eltérés a két csoport között fájdalom és erő szempontjából, és az újrasérülés aránya sem volt rosszabb egyik csoportnál sem.

Tirefort és mti (2019) is megvizsgálták ugyanezt a kérdést. Az ő esetükben a vizsgált csoport fele 4 hétre kapott rögzítést, a másik fele egyáltalán nem, nekik viszont nem szabadott önerőből emelni a karjukat ebben az első 4 hétben. Ettől eltekintve a rehabilitációs protokoll megegyezett a két csoportnál: 4 hétig asszisztált, passzív mozgatás, majd 2 hónapig csak a szükséges mindennapi tevékenységek aktív karemelés nélkül, 2 hónap után könnyed sportolási lehetőségek és végül 3 hónap elteltével lehetett kifejezett erősítést végezni.

  • A műtétet követő 10 napban nem volt különbség a két csoport fájdalomérzete között.
  • 1.5 hónap után a rögzítés nélküli csoportnak jelentősen jobb volt a mozgástartománya kiforgatásban és emelésben, 3 hónap elteltével pedig a beforgatásban is.
  • Fél évvel később a rögzítőt viselő csoportban magasabb fájdalomszintről számoltak be, bár az ultrahangos vizsgálatok nem mutattak szignifikáns eltérést a két csoport között a műtött terület állapotában, és már a mozgástartományban sem volt különbség.

{BANNER}

Rotátorköpeny szakadás gyógyulási ideje, avagy mikortól lehet mozgatni?

A nemzetközi szakirodalom kis, illetve közepes szakadás esetén 4-6 hónapra programozza a rehabilitáció menetét. Az első 3-6 hétben szükséges az éjszakai rögzítés, de a passzív mozgatást már el lehet kezdeni. Az aktív mozgás megkezdését 4-7 héttől ajánlják.

Nagy, illetve súlyos szakadásnál legalább 6-8 hónap a rehabilitáció, az aktív sportéletbe való visszatérés pedig ezen felül kezdődhet meg. Az első hat hétben állandó rögzítést javasolnak, 6 hét után ajánlott a felügyelet melletti passzív mozgatás és 14 hét után az aktív mozgás elkezdése.

Saltzman és mti 2017-ben ekképp összegezték az addigi kutatások eredményeit:

Végső eredményben igazából nincs lényeges eltérés a korai és a késői mobilizáció között.

(korai mobilizáció: az aktív mozgatás elkezdődik a műtétet követő 6 héten belül, a passzív mozgatás pedig már 1-2 héten belül; késői mobilizáció: leghamarabb a 3. héttől, de átlagosan a 6. hét után kezdődik bármiféle mozgatás)

  • Sem a gyógyulás mértéke, sem az újrasérülés aránya nem rosszabb egyik esetben sem. (korai vs. késői mobilizáció)
  • Bár az első hat hónapban jobb a kirotáció, az első évben pedig az előre emelés mozgástartománya korai mobilizációnál, mind az erőbéli, mind a funkcionális különbségek megszűnnek egy év elteltével.
  • Az újrasérülés kockázata az eredeti sérülés nagyságával van összefüggésben.

Mik lehetnek az immobilizáció (rögzítés) hátrányai?

Hosszútávú rögzítés mellett szinte elkerülhetetlen az izomrostok leépülése, az ízület beszűkülése, illetve a szalagok bemerevedése, de olyan negatív hatásokkal is számolni kell, mint a fokozottabb fájdalom, a csökkent funkcionalitás, későbbi visszatérés a munkába vagy a sportba és az ezek következtében kialakuló frusztráció és betegségtudat.

Ezzel szemben a korai mobilizáció vagy egyszerű mozgatás előnyei megmutatkoznak a nagyobb mozgásterjedelemben, könnyebben enyhülnek a fájdalmak, csökken a kar merevsége és hamarabb vissza lehet térni a megszokott életformához. Egyes kutatások szerint ennek hátterében az áll, hogy használat mellett optimalizálódik a kollagén rostok elrendeződése, újjáépülése, a szalag viszkoelaszticitása a megfelelő mechanikai inger hatására az erre érzékeny korai gyógyulási fázisban.

Mik az immobilizáció (rögzítés) előnyei?

Egyesek szükségesnek vélik a műtét/sérülés utáni rögzítést, hogy ezzel elkerülhető legyen a részlegesen szakadt izom/szalag további károsodása, illetve csökkenjen az újrasérülés esélye. A rögzítés minimalizálja a mikromozgásokat és jobban támogatja a szalag rögzülését a csonthoz, főleg nagymértékű vagy több szalagot érintő sérülés esetén. Ugyanakkor kutatások azt is bizonyítják, hogy az újrasérülést inkább olyan tényezők befolyásolják, mint az illető életkora, cukorbetegség és/vagy magas koleszterinszint jelenléte, dohányzás, gyengébb csontozat és izomzat, egy nagyobb mértékű szakadás, valamint a műtéti eljárás és a rehabilitáció jellege.

Érdemes-e manuálterápiát alkalmazni?

Coban és mti 2022-ben arról írtak, hogy van-e bármi előnye annak, ha valaki rotátorköpeny-műtét után a normál rehabilitációs program mellé heti kétszer fascialazító kezelést is kap. Az eredmények szerint mindkét csoportnál (manuálisan kezelt ill. nem kezelt) fejlődött a mozgásterjedelem, a funkcionalitás és csökkent a fájdalom, de a változás mértéke jelentősen jobb volt a fasciálisan kezelt csoportnál. Ami még lényeges eltérés volt, hogy akiket ezzel a fasciatechnikával is kezeltek, azoknál lényegesen kisebb volt a mozgástól való félelem.

Manuálterápiás kezelés Stecco-féle fascia kezeléssel

A gyógytorna szerepe a rotátorköpeny rehabiliációjában

Miután a seb megfelelően gyógyult, a következő cél a vállízület mozgékonyságának növelése és az izomerő fejlesztése. Ilyenkor gyakran választunk izometrikus és könnyű izotonikus gyakorlatokat, valamint nyújtásokat és mozgásfejlesztő feladatokat.

A következő szakaszban olyan specifikus gyakorlatokat adunk, amelyek célja a váll teljes funkcionalitásának helyreállítása és az érintett személy visszatérése az aktív élethez vagy sporttevékenységhez.

A hagyományos orvoslásban a gyógytorna a legfőbb eszköz a rehabilitációban, azonban még jobb eredményeket tudunk elérni, ha manuálterápiával kombináljuk.

Kis érdekesség az alkoholfogyasztásról

A szalag gyógyulása három szakaszból áll (gyulladásos, proliferációs és újjáépülési szakasz), és állatokon végzett kutatások azt bizonyítják, hogy a bevitt alkohol mindhárom fázisra negatív hatással van akkor is, ha a bevitel a sérülést megelőzően történt. Az alkohol:

  • késlelteti a korai gyulladásos szakasz megkezdését, a szükséges sejtek működését, tehát késlelteti és rontja a teljes gyógyulási folyamatot;
  • csökkenti a szövet kollagéntartalmát akár 37%-kal, és rontja a kollagénrostok elrendeződését;
  • csökkenti a terület vérellátását akár 61%-kal az érhálózat gyengébb kialakulásával;
  • rontja a szövet szakítószilárdságát 40%-kal a fibroblasztok rosszabb osztódási képessége miatt.

Zhennan Li és mti (2022) kutatásából kiderül, hogy az alkohol negatív hatása az embereken is mérhető, ugyanis 3 hónappal az operációt követően szignifikánsan jobb volt a kar mozgástartománya előre és oldalra emelésnél is azoknál, akik nem fogyasztottak alkoholt.

Összegezve

A konzervatív terápiára nem reagáló rotátorköpeny-sérüléseknél a leggyakoribb eljárás az artroszkópos műtéti beavatkozás, aminek a nemzetközi protokoll szerint 4-7 hónap a gyógyulási üteme, a szakadás mértékétől és a végső mozgáscéltól függően. Kutatások azt bizonyítják, hogy legalább egy éves távlatban már nem okoz különbséget, hogy volt-e rögzítés és mikor kezdődött meg a váll mozgatása, de rövidtávon mindenképp láthatjuk a korai mobilizálás előnyeit. A kar rögzítése nagyobb védelmet biztosít több szalagot érintő műtéteknél, illetve, ha a szakadás mértéke is jelentősebb volt. Ugyanakkor gyorsabb a mozgástartomány helyreállása és a fájdalom csökkenése, a mindennapi önálló funkcionálás, ha a korai mozgatást választjuk – persze a szakember által ajánlott kereteket betartva. Nem lesz nagyobb az újrasérülés kockázata, viszont csökken a letapadás, a mozgásbeszűkülés és a depresszió kialakulásának lehetősége.

Források

  1. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/rotator-cuff-tears/
  2. Sheps, D.M. et al. (2019) Early Active Motion Versus Sling Immobilization After Arthroscopic Rotator Cuff Repair: A Randomized Controlled Trial. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery.
  3. Tirefort, J. et al. (2019) Postoperative Mobilization After Superior Rotator Cuff Repair: Sling Versus No Sling. The Journal of Bone and Joint Surgery
  4. Saltzman, B.M. et al. (2017) Does early motion lead to a higher failure rate or better outcomes after arthroscopic rotator cuff repair? A systematic review of overlapping meta-analyses. Journal of Shoulder and Elbow Surgery
  5. Li, Z. et al. (2022) Factors Associated with Shoulder Range of Motion After Arthroscopic Rotator Cuff Repair: A Hospital-Based Prospective Study. Orthopaedic Surgery
  6. Coban, T. et al. (2022) The investigation of acute effects of fascial release technique in patients with arthroscopic rotator cuff repair: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Clinical Practice
  7. Rehabilitation Protocol for Arthroscopic Rotator Cuff Repair –Large to Massive Tears. Massachusetts General Brigham Sports Medicine
  8. Rehabilitation Protocol for Rotator Cuff Repair-Small to Medium Sized Tears. Massachusetts General Hospital Sports Medicine