Gyakran és meglepetten kérdik a páciensek, amikor a vizsgálatnál a jelen panaszt egy korábbi sérüléssel hozom összefüggésbe (pl. máj/epeműtét-vállfájdalom vagy nőgyógyászati beavatkozás és ízületi panaszok). Szabolcs is hasonlóan reagált, amikor elmondtam neki, hogy szerintem azért nem tudja felemelni a karját, mert 12 éve megműtötték a keresztszalagját.

Old is gold (A régi aranyat ér)

A testünk nem felejt. Egy sérülésnél (teljesen mindegy, hogy hány éve történt), legyen az műtét, törés vagy egy rándulás, a testünk minden erejével azon fáradozik, hogy meggyógyítsa magát. Ez az öngyógyító folyamat – nem is olyan ritkán – elakadhat. De mivel túlélésre vagyunk programozva, a testünk elkezd kompenzálni és évek alatt szép lassan kialakulnak rejtett feszülések, hogy mi boldogan tudjunk élni.

De egyszer azt mondja a testünk: “Figyelj ide, eddig kompenzáltam, hogy tudj vadászni, futni vagy focizni, de most már nem bírlak tovább fedezni”. Ezt az üzenetet fájdalom, egy újabb panasz megjelenésével adja tudtunkra.

Jelek, amik arra utalnak, hogy nem gyógyult meg egy régi sérülés:

  • időjárásra érzékeny
  • merevebb a másik oldalhoz képest
  • nagy terhelésre panasz jelentkezik
  • belgyógyászati műtét után megváltozik az emésztés, vagy nőknél a ciklus lefolyása és/vagy intenzitása
  • sportolásnál aszimmetrikus izomlázat tapasztalunk

{BANNER}

Hogyan ismerjük fel testünk üzenetét

A vizsgálatnál megvizsgáljuk a páciens jelen panaszát. Szabolcs esetében a vállat. Ha a panaszát nem magyarázza egy trauma (pl. rámesett egy szekrény és azóta fáj a vállam), akkor azt feltételezzük, hogy a testben kompenzálás történt. 

Ilyenkor elkezdünk keresgélni a múltban, hogy megértsük, mitől szenved a test. Szabolcsnál is így tettünk és mivel neki volt egy 12 éves keresztszalagpótlása a bal térdében, így a vizsgálatot kiegészítettük, teszteltük és kérdéseket tettünk fel a térdével kapcsolatban. 

Elmondása szerint a műtét óta a térde nem bírja a terhelést. Nagy igénybevételnél fájdalma van. Egy hálózatelmélet segítségével (Stecco módszer alapján) meghatároztuk a térd és a váll közötti kompenzációkat, ami különböző pontok kézzel történő vizsgálatából áll.

A testünk hálás lesz, ha megszabadul egy régi kompenzációtól

A hálózat alapján megtalált érintett pontokat egy dörzsölő mozdulattal lazítjuk. Amikor Szabolcsnál megkezeltük az első két pontot a bal combján, a karmozgásában jelentős javulás történt.  Nem is kell nagyobb bizonyíték a hipotézisünk igazolásához.

Ne becsüljünk le egy korábbi traumát, csak azért mert régen történt!