A mozgás szempontjából a legjelentősebb réteg a mély fascia. A felületes és a viszcerális fasciához képest sokkal feszesebb, kollagénrostokban gazdag kötőszövet, amely körülöleli az egyes izmokat, és kapcsolatot képez közöttük, egy teljes testet beborító hálózatot alkotva.

Elsődleges funkciója az erőtovábbítás, valamint az izmok koordinálása, működésüknek finomhangolása. A mély fascia funkciójának bemutatását egy lovas hintóhoz fogjuk hasonlítani.

Hasonlatunkban, ahogy a képen is látható:

  • A hintóban ülő hölgy képviseli az agyat. Ő dönti el, hogy mi az úticél, akárcsak a testünk esetében az agy határozza meg a célt.
  • A hintó vázszerkezete a csontrendszerünk.
  • A kerekek az ízületeinket képviselik, hisz a testünk az ízületeink révén képes helyváltoztatásra.
  • A lovak, az izmaink, akik végrehajtják a parancsot és elhúzzák a hintót.
  • A fogathajtó jelképezi a fasciát. Mivel az ő kezében van gyeplő, így a lovak közvetlen irányítását ő végzi, viszont az úticélt a hátsó ülésen ülő hölgy adja.

Tehermentesíti az agyat

A hagyományos fiziológiai modell szerint az agy közvetlenül irányította az izmokat. A fascia alaposabb megismerése során kiderült, hogy a mély fascia gazdagon ellátott proprioceptorokkal (kis szenzorok, amelyek a testünk érzékelését és izmaink helyzetét azonosítják) és szabad idegvégződésekkel. Ezen kis szenzorok segítségével képes az izmainkat összehangolni. Ennek elsődleges célja pedig az agy tehermentesítése.

A hintós hasonlatban ez úgy nyilvánul meg, hogy a hölgy (agy) kiadja az úticélt. A fogatos azonosítja az utasítást, majd parancsot ad a lovaknak. Viszont minden kis úthibáról nem tájékoztatja a hátul ülő utasokat, hogy „Elnézést, hölgyem, de egy kis kavics került az utunk elé, meg egy kis gödör – mit tegyünk?”, hanem megoldja ezeket a kisebb feladatokat.

Tehát a fascia tehermentesíti az agyunkat, a kisebb feladatokat megtanulja.

Egy speciális sejthálózattal (fibroblastok, telocyták) rendelkezik, és ezek a sejtek úgy képesek kommunikálni, hogy „kihagyják” belőle az agyat.

A fascia síkjai

A fascia három síkban – frontális, szaggitális, horizontális –, kábelszerű erővonalakba rendeződve, biztosítva a háromdimenziós mozgásokat. Ez a makroszkópikusan látható hálózati rendszer biztosítja a különböző testrészek harmonikus kapcsolatát. Ha el szeretnénk dobni egy labdát, akkor a lábunk előkészül, törzsünk hátradől, és üzeneteket küld a karnak, mondván: „Készülj, mert nemsokára dobnod kell!”

Mi történik, ha meghibásodik a fasciarendszer?

Meghibásodik az izmok közvetlen koordinálásáért felelős rendszer. Az agy (a hintón utazó hölgy) ugyanúgy meghatározza az úti célt, kiadja a parancsot a fogatosnak, akinek a reggele vígan kezdődött… Parancsot ad a lovaknak, de a gyeplőt nagyon fogja húzni, és levezeti a hintót az útról. Mivel nem a rendeltetés helyén halad tovább a hintó, így a lovaknak (izmok) többet kell dolgozniuk (túlterheléses sérülések), a hintó kerekei (ízületek) a göröngyös út miatt hamarabb tönkremennek (ízületi fájdalmak, gyulladások), akárcsak a hintó szerkezete (csontrendszer).

Mit kezdjünk a meghibásodott fasciával?

A rehabilitációnak számos területe ismert:

  • Vannak módszerek, amelyek az izmokra fektetik a hangsúlyt (erősítés, trigger pontok), azon elven alapulnak, hogy – a példánknál maradva – ha megerősítik a lovakat, akkor zökkenőmentesen fog haladni a hintó.
  • Egy másik manuálterápiás iskola az ízületek oldaláról közelíti meg a kérdéskört (McKenzie, Mulligan stb. manuálterápiás módszerek). Szerintük ha meghibásodik a hintó kereke, akkor azt vissza kell kalapálni, és mehet is tovább.
  • Vannak akik, a fascia oldaláról közelítik meg a problémát. Szerintük ha visszairányítjuk a lovakat az útra, akkor a hintót sem terheli tovább a göröngyös út, valamint a lovak is könnyebben boldogulnak a feladatukkal.

De akkor kinek van igaza?

Valahol mindenkinek igaza van. Mi a rendelőben nem köteleződtünk el egyik módszer mellett sem, hisz különböző panaszoknál más-más módszert kell alkalmazni. De valahol mégis a fascia kezelésével egy új szintre lépett a rehabilitáció. Eddig kezeltük a gerincsérv okozta lábba/karba sugárzó fájdalmakat. Most viszont meg tudjuk állapítani, hogy miért alakult ki az a gerincsérv.

A hintós analógiához visszatérve: eddig abrakoltuk a lovakat és olajoztuk a hintó kerekeit, most meg kiegészítjük azzal, hogy visszatereljük a jó útra, hiszen akkor a lovak, a hintó és az utasok is elégedettek.

Vannak olyan krónikus, több éve jelenlévő fájdalmak, amik nem szűnnek. Néha jobb, néha vándorol (csípőről derékba, derékból térdbe), időjárás, stressz befolyásolja. Ezeknek hátterében legtöbb esetben fascia érintettség állhat.

{BANNER}

De nem mindig a fascia a megoldás!

Egy akut traumánál (bokaficam, törés, rándulások stb.) lokálisan sérül az ízületi tok, szalagrendszer és az izmok is. Itt a terápia a regeneráció támogatását, az ízületek és az izmok funkciójának visszaszerzését kell szolgálnia. Visszatérek a fenti hintós hasonlathoz. Abban az esetben, ha a hintó kereke kitörik (ízületi sérülés), hiába irányítja a fogatos (fascia) a hintót a helyes útra. Addig képtelen továbbhaladni, amíg nem történik meg a kerékcsere (nem gyógyul meg az ízület).

Összefoglalva

A mély fascia beborítja az izmokat, idegeket, csontokat és kapcsolatot képez közöttük. Elsődleges funkciója, hogy képes erőt továbbítani, és a rétegek közötti hialuron biztosítja az egyes rétegek elcsúszását. Egy túlterhelés, sérülés vagy az inaktivitás is megváltoztathatja a hialuron minőségét és mennyiségét, ami korlátozza a fascia olajozott működését. A napjainkban divattá vált fasciaterápiák nem szolgálnak megoldással minden problémára, de sokkal többre képesek mint eddig gondoltuk.

Források

  1. Könyv: Carla Stecco (2015). Functional Atlas of the human fascial system.
  2. Könyv: Robert Schleip, Thomas W. Findley, Leon Chaitow, Peter A. Huijing (2012). Fascia: The Tensional Network of the Human Body: The science and clinical applications in manual and movement therapy
  3. Hogyan kommunikál a fascia:  The Awareness of the Fascial System <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281443/>

Fascia cikksorozat további részei:

Címkék: