Miklós nyaki problémával keresett meg minket: a mozgás több irányba is fájdalmas, feszülő, bár sokkal jobb a helyzet, mint 5 hónapja, amikor a tünetek fellángoltak. Akkor szteroidos gyulladáscsökkentőt kapott helyileg az alsó nyaki csigolyák közé, ettől pár nap alatt sokat javult is az állapota, de maradtak vissza tünetek és azóta edzeni sem mer. Az MR lelet szerint többszörös porckorong-degenerációról és kiegyenesedett nyaki szakaszról van szó. Persze ebből nem szabad hirtelen következtetéseket levonni, hiszen tudjuk, azoknak is lehetnek ehhez hasonló elváltozásai, akiknek semmilyen panaszuk nincs.

Az első beszélgetés során kiderült még néhány érdekesség, mint például az, hogy már az egyetemi évek alatt is jellemző volt nála a nyak befeszülése, gyakran ébred nyakmerevséggel, és hogy az edzéstől néhány hét után rendszerint ízületi fájdalmai lesznek.

Mitől ez a makacs panasz, ha a vizsgálatok szerint ezt semmi nem indokolja?

A múltjában nem találtam semmilyen komolyabb sérülést, ami oka lehetne a problémájának, így áttértünk a belső szerveket érintő kérdésekre, hiszen sokszor előfordul, hogy a mozgásszervi tünetek mögött a szervek diszfunkciói állnak. Van-e emésztési probléma, intolerancia, allergia, pajzsmirigy probléma stb.? Miklósnál kiderült, hogy a gyomorsava időnként nincs rendben, gyerekkorában kruppos volt és vesegyulladástól is szenvedett. Végül azt is hozzátette, hogy 8 éve a bal oldali csípőizmok területén érez sérvszerű tüneteket tipikusan hasat érintő gyakorlatoknál.

Ezek a tényezők már elégségesek voltak ahhoz, hogy valóban a belső szervi eredet legyen a fő hipotézisem, ugyanis a gyulladások gyakran hagynak maguk után hegeket, a hegek pedig blokkolhatják a szövetek szabad mozgását és végül egy láncolatként a test bármely pontjára kihatással lehetnek.

Alhasi fascia kezelése Stecco módszerrel

Elkezdtük tehát a kezelést

Első alkalommal a Stecco-módszerrel indultam el s kezeltem a fasciát a nyak-váll-mellkas területén, hogy oldjam a letapadásokat és enyhítsem a tüneteket. A panaszok ettől azonnal csökkentek, a nyakat vizsgáló tesztek negatívak lettek. Ez biztató volt, de sajnos nem mindig elég tartós az eredmény, meg kell várni a következő alkalmat, hogy levonhassuk a következtetéseket, jó-e a kezelés iránya.

A Stecco módszer a fasciát célozza meg.

Miklós úgy jött vissza, hogy a nyaki feszülés egy hétig jó volt, de utána visszatért – tehát tudtunk lazítani a rendszeren, de szükséges volt tovább keresni, mert az ok még ott bujkált és küldi a jeleket.

Hasi területen vizsgáltam másodjára, még mindig Steccoval, s azt tapasztaltam, hogy a jobb oldalon az alhas kezelése után a bal oldali sérv panasza 90%-ot csökkent, illetve a nyak is lazult.

{BANNER}

Finoman újra elkezdődtek az edzések is, aminek során a kis adagokat jól bírta a szervezet, de nagyobb terhelésnél mindegyik panasz ismét jelentkezett. A következő kezelésen ráadásul a tesztek megint pozitívak voltak és az előzőleg feloldott pont is érzékenyen reagált. Viszcerális technikával folytattam a terápiát, tehát közvetlenül a belső szervekre fókuszáltam és mélyebb területeket kezeltem a törzs régiójában. A tesztek ezután 100%-os javulást mutattak mind a baloldali csípőtájék, mind a nyak esetében.

A kezelés  iránya biztató, hiszen a nyaki panaszok, amivel Miklós érkezett, minimálisak és a sérv is szépen reagál. A terápia azonban nem ért még véget, ugyanis meg kell néznünk, mennyire tartós az eredmény. A továbbiakban maradunk a viszcerális hipotézisnél és innen folytatjuk a munkát.