A térdízületi kopás manapság jelentős gazdasági terhet jelent a társadalom számára a pácienseknek okozott fájdalom, ízületi merevség és a csökkent életminőség következtében. Ezek miatt számos kutatás foglalkozik a témával.

Az utóbbi években kialakult az a rendszer, hogy ha valaki térdfájdalom miatt orvoshoz fordult, akkor a kezelés rutin részeként különböző képalkotó eljárásokkal (rtg, MRI) felvételt készítettek a térdízületről. Ezenkívül a szakember eleinte gyakran chondroprotektív szer (mely biztosítja a porc megfelelő tápanyagellátását), valamint NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő) szedését javasolt. Amennyiben a tünetek nem javultak számottevően, a panaszok továbbra is fennálltak, a következő – műtéti előtti lépés egy ízületbe adott injekció volt.

Az ízületnek kenésre van szüksége

Gyakori, hogy ortopéd sebészek és sportorvosok mesterséges “kenőanyag” befecskendezését javasolják a térdbe vagy más gyulladt ízületekbe. Ezen az elven alapszik a hialuron injekció. Az ötlet jó lenne, hisz az ízületek kenését valóban a hialuron biztosítja, viszont a gyakorlatban mégsem működik.

2012-ben publikált szakmai cikkben közel 90 korábbi vizsgálatot tekintettek át a kutatók és megállapították, hogy ez a fajta kezelés kis és klinikailag irreleváns hatékonyságot jelent, valamint a nemkívánatos események fokozott kockázatával jár.

2015-ben megjelent szakmai cikk szerzői azt az eredményt találták, hogy klinikailag nincs jelentős különbség a placebo és hialuron injekciót kapott páciensek utánkövetése során.

2022-es kutatás pedig kifejezetten negatív eredményt mutatott a térdízületi viszkoszupplementáció hatásosságáról a placebo kutatásokhoz képest.

A térdkopás tünetei

A friss kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a porckopás és a fájdalom között nincs mindig összefüggés. Korábban azonban úgy gondoltuk, hogy a tünetek leginkább attól függnek, hogy milyen erős a kopás mértéke. A térdízületi kopásnak, vagy osteoarthritisnek, általában négy stádiuma van:

  1. Enyhe: A porc kissé megduzzad, és némi kopás látható. A szinoviális folyadék, amely segít csökkenteni a csontok közötti súrlódást, kezd megnövekedni, hogy kompenzálja a duzzadt porcot. A betegek általában nem érzékelnek fájdalmat ebben a stádiumban.
  2. Mérsékelt: A térd porc elkezd kopni, és a csontok közötti tér csökken. A betegek ebben a szakaszban kezdhetik érezni a fájdalmat és a diszkomfortot, főleg a mozgás után.
  3. Súlyos: A porc további jelentős kopást szenved, és a csontok közötti tér jelentősen csökken. A betegek általában jelentős fájdalmat és diszkomfortot éreznek, ami korlátozza a mindennapi tevékenységeket, mint például a sétálás vagy a lépcsőn való mozgás.
  4. Végstádium: Ez a legrosszabb fázis, ahol a porc teljesen elkopik, és a csontok közvetlenül súrlódnak egymással, ami súlyos fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.
Térd porckopás 4 stádiuma

Azok térde is elkopik, akiknek nem fáj 

A térdízületi kopás egy népszerű, de félrevezető diagnózis. Egy vizsgálatban képalkotó eljárással megvizsgáltak térdfájós és nem-térd fájós emberek térdét. Mindkét csoportban ugyanolyan mértékű volt a térd porc kopás.

Viszkoszupplementáció mellékhatásai

Ezek a hialuron injekciók nemcsak hatástalannak bizonyultak, hanem egy 2022-es tudományos áttekintésben kimutatták, hogy károsak is.

Erős meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a viszkozupplementáció a placebohoz képest a súlyos nemkívánatos események megnövekedett kockázatával is jár.

A veszélyes következmények ritkák, de előfordulnak. Egyetlen térd injekció sem teljesen kockázatmentes.

A térdfájdalomnak számos oka lehet

Képalkotó alapján nem szabad diagnosztizálni. Először meg kell keresni a probléma okát. Térdfájdalmat a testünk igen különböző pontjai is tudnak okozni.

Kezdjük egy közelebbivel, amit sebészek előszeretettel emlegetnek: “Csípő a térdbe lő”. Számos tanulmány született erről a témáról is. 2017-ben publikált szakmai cikkben térdfájdalomról beszámoló pácienseket vizsgáltak, akiknél végül csípőízületi probléma lett az elsődleges diagnózis. Közülük többen a térd panaszuk miatt korábban térdízületi protézist kaptak, azonban a fájdalmuk ennek ellenére megmaradt. Az esetek jelentős részében a térd fájdalma a csípőízület műtéti kezelése után szűnt meg.

Ezenkívül fontos megjegyeznünk, hogy számos boka probléma is okozhat térdfájdalmat, legyen szó korábbi törésről, műtétről vagy akár egy nem megfelelően gyógyult sok évvel ezelőtti ficamról.

Különböző gerinc panaszok, derékfájdalom is tud térdbe sugározó fájdalmat okozni. A következő ábrán jól látható a femorális ideg, ami igen megtévesztő fájdalmat tud okozni a térdízület környékére, időnként anélkül is, hogy az ideg mentén a gerinchez közelebb (comb, derék) a páciens bármi szubjektív panaszt észlelne.

Azonban nagyon gyakori az is, hogy a térdízületi fájdalmat nem mozgásszervi kórkép okozza, hanem egy belső szervi elváltozásra vezethető vissza. Vizsgálat során a térdfájdalmak esetében nem ritkán különböző nőgyógyászati problémát találunk a panaszok hátterében. Ennek megfelelően a kezelést nem a térdízületnél kell végeznünk, hanem a probléma eredeti kiváltó okára kell hatnunk.

Térdkopás kezelése

Mi a holisztikus megközelítésben hiszünk, mert ahogy fentebb is említettük számos okra vezethető vissza a térdfájdalom kialakulása. Egy alapos állapotfelmérés szükséges ahhoz, hogy a páciens életútja, kortörténete és a fizikális tesztek alapján rájöjjünk, hogy miért is nem “boldog” a térd.

{BANNER}

Még mindig bízhatunk a placebo hatásban

„Placebohoz képest csekély hatást vált ki” olvashatjuk a viszkoszupplementációról a Journal of the American Medical Association folyóírat 2003-as összefoglalójában. Ezt az állítást, egy nagyobb, 2012-es kutatás is alátámasztotta. 2022-ben pedig kifejezetten negatív eredményt mutattak ki a viszkoszupplementáció hatékonyságáról.

Erős bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a viszkoszupplementáció a térdízületi gyulladás fájdalmának kismértékű csökkenéséhez vezet a placabóhoz képest. A különbség a csoportok között azonban kisebb, mint a minimális klinikai jelentőségű különbség.

Egyes szerzők a térdízületi viszkoszupplemetációt modern technológia kígyóolajához hasonlítják. Ez a cikk először 2008-ban jelent meg, azóta az újabb eredményekkel folyamatosan frissült.

A kutatók azt a megállapítást tették, hogy a placebo injekció beadásával statisztikailag és klinikailag is jelentős javulás érhető el az injekció beadása után 6 hónappal térdízületi kopás diagnózissal rendelkező pácienseknél szubjektív fájdalom és a térdfunkció tekintetében is.

A térdműtétek sem hoztak megfelelő eredeményt

A térdízület kezelésével kapcsolatosan bizonyos ortopédiai műtétek eredményességét vizsgálva megdöbbentően haszontalannak bizonyultak a 2000-es évektől kezdve. Ilyen többek között a részeges menisectomia – a térdízületben lévő gyűrűporcnak a szakadt/ kopott résznek az eltávolítása és a térdízület „kitisztítása”.

Mindamellett, hogy klinikailag haszontalannak bizonyultak ezek a típusú eljárások, köztudott, hogy minden műtét kockázattal jár.

Sihvonen és munkatársai 2013-ban publikálták azt a cikket, amelyikben arthroszkópos térdműtét (meniscus szakadás) és placebo műtét eredményeit hasonlították össze. 146 pácienst vizsgáltak két csoportban 2 éves utánkövetéssel. Eredményül azt kapták, hogy nincs különbség az elsődleges eredménymutatóknál, mind a két csoportnál javulást figyeltek meg.

2002-ből származik egy mára már híressé vált kutatás, amelyben látványos placebo hatást mutattak ki: az ízületi kopás okozta fájdalmaktól szenvedő betegek igen jól javultak függetlenül attól, hogy valódi műtéti beavatkozáson artroszkópos valódi műtéten vagy látszat műtéten estek át.

Ez a placebo hatás különösen látványos példája és arra utal, hogy a hit még egy „mechanikai” térdproblémára is hatással lehet. A vizsgálatból levonható következmény az, hogy a térdben lévő állapotok valószínűleg közel sem olyan fontosak, mint gondolnánk. Továbbá, hogy a műtétek és az injekciók sokkal kevésbé tudnak bizonyítékon alapulni, mint gondolnánk.

Számos kutatás alátámasztja azt a megállapítást, hogy egy gyógyszernél nagyobb placebó hatása van egy injekciónak, de a legnagyobb hatást a műtét váltja ki, még akkor is, ha a bőr metszésén és összevarrásán kívül a sebész semmi mást nem tesz.

Itt csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: Etikus egy olyan kezelési eljárást használni, amelyik nagyon drága és hatékonysága erősen megkérdőjelezhető?

Összefoglalva

Térdfájdalom esetén egyre elterjedtebb, hogy a kezelőorvos injekciót javasol, mondván, hogy hiányzik a „kenőanyag”.  Mivel ez egy világszerte sokakat érintő probléma, az elmúlt évtizedekben egyre több kutatás született, ahol a térdízületbe adott injekciók hatékonyságát vizsgálták. Számos tanulmányban a vizsgált alanyokat két csoportra osztották:

  • az egyik csoport hialuronsavas = gyógyszeres injekciót,
  • a másik csoport pedig sós vizes = placebó injekciót kapott.

Utánkövetéses vizsgálatoknál megfigyelték a szubjektív = páciens által megélt változásokat (fájdalom erőssége, életminőség, funkció), és az objektív tesztekkel (mozgásterjedelem, izomerő) kimutatható különségeket is.

A legfrissebb szakirodalmi ajánlások alapján megállapíthatjuk, hogy a térd injekciókat nem találták hatásosnak a placebo vizsgálatokhoz képest, mind a két csoport eredményei javultak. Emiatt azt javasoljuk, hogy keressük kitartóan a probléma valódi kiváltó okát, ugyanis, ha csak tüneti kezeléseket veszünk igénybe, attól nem várhatunk tartós javulást.